Pote, potÉe

Španělský a francouzský výraz pro jídlo vařené v jednom hrnci. Tato tradiční jídla jsou odlišná podle krajů. Ve Francii má své jméno například Potée Comtoise z Burgundska nebo bretaňské Potée, které se dělá ve velkém kotli nad ohněm a obsahuje vedle uzeného bůčku kozí klobásky, telecí játra, kuřecí stehna a hovězí žebro. To vše se vaří s vodnicí, mrkví, kapustou, bílým zelím a bramborami. Podává se vývar zvlášť a maso se zeleninou také zvlášť, obloženo nakládanými okurkami, cibulkami a dijonskou hořčicí. Ve Španělsku se dělá něco podobného: Escudella. Podobné je také francouzské Pot-au-feu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.