Poule au pot

Francouzské tradiční jídlo, „slepice v hrnci“. Pochází z časů zakladatele dynastie Bourbonů, krále Jindřicha IV. Navarrského (vládl 1594–1610), který prohlásil: „Když mi Bůh bude přát, zaručím každé francouzské rodině každý den slepici do hrnce.“ Bůh však bohužel tomuto dobrému muži příliš nepřál: jinak by nedopustil jeho zavraždění katolickým fanatikem. Klasický pokrm připisovaný Jindřichovi IV. se však vaří dodnes. Toto jídlo je napohled obyčejné, avšak je-li správně připraveno, překvapí rafinovanými chutěmi. Originální recept je tento: do hrnce se dají telecí kosti a svázaná slepice s drůbky. Důležitá jsou játra, může jich být více. Vše se zalije vodou. V troubě se nechá zhnědnout cibule se zapíchanými hřebíčky, aby dala polévce barvu. Během vaření se z vývaru sbírá pěna. Potom se přidá zelenina: řapíky celeru, vodnice, pórek a mrkev. Vývar se okoření bobkovým listem, petrželkou a tymiánem. Maso ze slepice se pak obloží vařenou zeleninou a podává se s hrubou solí, hořčicí a kyselými okurkami. Doporučuje se zapíjet vývarem ze šálku. Později vzniklo ve Francii několik dalších variant. Často se například do vývaru přidávají ještě další ingredience, jako šunková slanina, vejce, střídka bílého chleba, muškátový oříšek, bílé víno, zakysaná smetana, mléko nebo armagnac.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.