Prosciutto

Italský výraz pro šunku. Nejslavnější druhy italských šunek jsou vždy nevařené a neuzené, takový druh nese označení Prosciutto crudo (syrová šunka). Jde většinou o šunku, která je pouze sušená na vzduchu. Vyhlášená je „parmská šunka“ (Prosciutto di Parma) z Langhiranu, která je tmavě červené barvy, jemné chuti a výrazné vůně. Během zrání se potírá směsí soli, cukru, ledku, pepře, nového koření, muškátového oříšku, koriandru a hořčice. Na deset dní se zabalí a pak se celý proces opakuje. Podává se nakrájená na tenounké plátky. Podobná parmské šunce je Prosciutto di San Daniele, je však víc kořeněná a libová.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.