Prunus armeniaca

Latinský název pro meruňku. Patří mezi růžovité, podobně jako třešeň, višeň, broskvoň apod. Její plody – meruňky – jsou oblíbenou lahůdkou. Anglicky Apricot, francouzsky Abricot, německy Aprikose (Apricose, Marille), italsky Albicocca, španělsky Albaricoque, rusky Abrikos, holandsky Abrikoos. Toto ovoce pochází ze západní Asie, má obrovský obsah karotenu (18 mg na 100 g dužniny) a je velmi oblíbené v kuchyních na celém světě, hlavně pro přípravu moučníků. Dá se také sušit nebo kandovat.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.