Prunus persica
Latinský název pro broskvoň. Tato rostlina patří mezi růžovité, podobně jako meruňka, třešeň apod. Její plody, broskve, patří mezi nejdéle známé, pěstované a používané ovoce, dříve se jim říkalo „perská jablka“. Velmi podobná je broskvoň hladká neboli nektarinka (Prunus reticulata), vyšlechtěná v Kalifornii. Broskve jsou velmi oblíbeným ovocem. Podávají se buď syrové, nebo se upravují do kompotů, koláčů a marmelád. Slupka je poměrně tuhá (zvláště u pevných plodů) a snadněji se sloupne, když se ponoří na deset vteřin do vařící vody. Anglicky Peach, francouzsky P?che, německy Pfirsich, italsky Pesca, španělsky Melocotón. Velmi podobné jsou nektarinky (německy Nektarine, španělsky Nectarina).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.