Psidium guajava

Latinský název pro tropické ovoce, které se česky jmenuje kvajáva. Pochází pravděpodobně z Haiti, nyní se pěstuje i v Africe a Indii. Zralé kulaté plody mají asi 5 cm v průměru, podobají se citronům, mají zelenou až žlutou barvu. Jejich šťavnatá dužnina s mnoha semínky má také podobnou strukturu jako citron. Kvajáva je dosti kyselá, a proto se nejí syrová. Upravuje se cukrářsky nebo se sladí cukrem. Obsahuje velké množství vitaminu C. Další názvy: Guave, Guayaba, Kvajava.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.