Queso

Španělský výraz pro sýr nebo tvaroh, často jen pro sýr obecně. Mnoho sýrů však používá ve svých názvech toto slovo jako počáteční: např. Queso curado al vino de Murcia (kozí sýr z Murcie máčený v červeném víně). Sýry označované jako Queso mohou být rozličných druhů a typů. Queso de herte je sýr ze směsi ovčího, kravského a kozího mléka. Queso ahumado je sice také z této směsi tří mlék, avšak uzený. Queso azul je plísňový sýr. Queso blanco nebo fresco jsou tvarohové sýry podobné italskému sýru ricotta. Queso Sierra Ibores, de Cabra nebo del Casar jsou kozí sýry holandského typu. Setkáme se také s názvem Quesucos, což jsou malé sýry (malé bochánky asi do 1 kg) ze severního Španělska, vyráběné z různých mlék a buď uzené, nebo neuzené.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.