Quiche lorraine
Francouzský tradiční „špekový koláč“ z Lotrinska. Plochá forma vymazaná máslem se vyloží křehkým těstem vyváleným do placky o síle 3 cm. Na těsto se položí vrstva prorostlé slaniny (nebo uzený bůček, případně šunka) nakrájené na kostičky a osmažené na pánvi. Obsah formy se dá na 15 minut předpéct do trouby a pak se zalije směsí rozšlehaných vajec, zakysané smetany a strouhaného sýra. Quiche má obvykle chuť a vůni strouhaného muškátového oříšku a dopéká se při mírnější teplotě (ještě asi půl hodiny). Podává se horký. Podobný je Quiche touraingele, avšak místo slaniny (šunky, bůčku) se dávají vepřové škvarky.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.