Quinoa

Jihoamerická obilovina pocházející z And, kde ji tradičně pěstovali Indiáni. Jsou to zrna podobná rýžovým, mají však blíže k obilí. Latinský název zatím nebyl určen. V poslední době se quinoa stala módou a je považována za „supersurovinu budoucnosti“, především pro vysoký obsah bílkovin a protirakovinných látek. Zrna je třeba před použitím dlouho namáčet, aby se zbavila hořkosti ve slupce. Potom se s nimi nakládá podobně jako s rýží, vaří se z nich kaše nebo mele mouka.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.