Raja batis
Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje rejnok. Anglicky Ray (Skate), francouzsky Raie (Torpille, Pocheteau), německy Rochen (Sternrochen, Roche), italsky Razza (Stellata, Torpedine, Mattana), španělsky Raya (Ratjada, Noriega), řecky Seláchi, rusky Skat, chorvatsky Raža (Skata, Golub, Trnarica). Existuje mnoho druhů této ryby, v různých velikostech: Raja asterias, miratelus, brachyura, microocellata, montagui, radiata, oxyrinchos, fullonica, circularis, naeveus, fyllae, alba, intea, undulata (rejnok hladký, středomořský, čtyřoký, krátkoocasý, světloskvrnný, skvrnitý, hvězdnatý, ostronosý, zrnitý, písečný, dvouoký, tmavý, bílý, severní, vlnitý). Některé druhy mají jiné názvy: Raha clavata (rejnok ostnatý), Torpedo marmorata (rejnok mramorový), Myliobatis aquila (rejnok sokolí). Do rodiny rejnoků patří také trnucha obecná (viz Dasyatis pastinaca). Ve středomořské kuchyni je často rejnok považován za rybu nebezpečnou a nejedlou, dokonce jedovatou. V žádném případě není však třeba se ho bát. Rejnok má maso chutné, lehké, chutí se podobající kuřecímu masu. Rejnoci žijí ve Středozemním moři i v mořích severních. Dorůstají délky téměř 3 m a váhy přes 100 kg. V kuchyni se upravují na všechny způsoby, například v Portugalsku patří mezi nejoblíbenější jídla Caldeirada a algervia, obdoba francouzské bujabézy. Tuto lahůdku si Portugalci bez rejnočího masa nedovedou představit.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.