Rakott kÁposzta

Maďarská specialita, sedmihradské zelí. V první fázi se připravuje ve čtyřech hrncích (kastrolech). V prvním se vaří (dusí) kysané zelí s uzeným kolenem nebo nožičkami. V druhém kastrolu se na sádle osmahne cibule, česnek a kostičky vepřového masa. V třetím kastrolu se škvaří slanina a kolečka klobásy. Ve čtvrtém se vaří rýže. Finále se odehrává v zapékací míse: na dno se položí vrstva dušeného zelí bez šťávy. Druhou vrstvu tvoří plátky klobásy a vyškvařená slanina. Třetí vrstvou je opět zelí, které se osolí, posype mletou paprikou a polije zakysanou smetanou. Čtvrtá vrstva jsou kostičky vepřového masa s cibulí a česnekem. Pátá vrstva je rýže. Šestá vrstva je maso, obrané z kolena (nožiček). Sedmá vrstva je opět zelí. Nakonec se vše zalije zakysanou smetanou a peče v troubě asi 45 minut.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.