Rana esculenta

Latinský název pro žábu, která se česky jmenuje skokan zelený. Její jemné maso chutná podobně jako kuřecí a je oblíbenou pochoutkou, zvláště ve Francii. Jedí se obvykle jen stehýnka (zadní nohy), nejčastěji se upravují smažením v těstíčku nebo grilováním. Podávají se zpravidla s omáčkou, nejčastěji česnekovou. Jedna porce obvykle obsahuje osm stehýnek. Anglicky Frog, francouzsky Cuisse de grenouille, německy Froschschenkel (Froschkeulen), italsky Coscia di ranocchia, španělsky Piernas de rana. V některých zemích jsou žáby řazeny mezi chráněné živočichy.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.