Raphanus sativus
Latinský název pro ředkvičku. Tato rostlina patří mezi brukvovité, podobně jako křen, zelí, květák apod. Anglicky Radish, francouzsky Radis, německy Radieschen, italsky Ravanello (Radice), španělsky Rábano. Ředkvička má několik variet (Sativus, Radicula apod.), které se liší velikostí a jemností dužniny. Varieta „niger“ je ředkev černá (černý kořen), v kuchyních celého světa rovněž hojně používaná. Ředkvičky obsahují vitaminy A a C, fosfor, železo a vápník. Jedí se převážně syrové, neloupané. Lze je používat do salátů, ale také do polévek nebo omáček. V těchto případech se jemné plátky ředkvičky vkládají do hotového pokrmu. Ke skladování se nehodí, konzervace také není běžná.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.