Rosmarinus officinalis

Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje rozmarýna lékařská, obecně se mu říká rozmarýn. Tato rostlina patří mezi hluchavkovité, podobně jako bazalka, oregano apod. Anglicky Rosemary, francouzsky Romarin, německy Rosmarin, italsky Rosmarino, španělsky Romero, tunisky Klil. Tvrdé a pichlavé listy obsahují kafrový olej. Používají se především k ochucení masa jehněčího, kuřecího a rybího před pečením. Používá se také k přípravě jídel z brambor. Lze koupit čerstvé, sušené nebo jemně mleté. Dodává pokrmům aromatickou chuť. Má konzervační účinky a jeho odvar usnadňuje trávení.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.