Rubus ideaeus

Latinský název pro maliník. Tato rostlina patří mezi růžovité, podobně jako jahoda, meruňka apod. Nejvíce se podobá ostružině, s níž má stejný základ jména. Její plody – maliny – mají vynikající chuť. Anglicky Raspberry, francouzsky Fromboise, německy Himbeere, italsky Lampone, španělsky Frambuesa. Maliny obsahují velké množství vitaminů A, C a P i mnoho cenných látek. Konzumují se za syrova, kdy chuť i vitaminy nejsou nijak potlačeny. Maliny se mají sbírat zrána, kdy jsou pevné. Nedoporučuje se uchovávat je v kovových nádobách. Oblíbený je malinový koktejl, maliny se šlehačkou a také malinové zavařeniny (džemy) a rosoly.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.