Sacher, sachertorte

Rakouská (vídeňská) specialita, Sacherův dort. Poprvé ho upekl pro kancléře Metternicha mladý kuchař Franz Sacher v roce 1832. V roce 1930 začal dort podle tohoto receptu připravovat vídeňský cukrář Demel. O autorská práva se potom soudili potomci Franze Sachera, majitelé hotelu Sacher. Tam se nyní originální Sacherův dort připravuje. Základními surovinami jsou mouka, vejce, máslo, cukr a vanilka. Podélně rozkrojený korpus se spojuje speciálním meruňkovým džemem. Hotový dort se namáčí do hořké čokolády, v níž je alespoň 70 % kakaa.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.