Salmo salar
Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje losos. Anglicky Salmon, francouzsky Saumon, německy Lachs (Salm), italsky Salmone (Salmonete), španělsky Salmón, portugalsky Salmao, dánsky a norsky Laks, finsky Lohi, švédsky Lax, holandsky Zalm, turecky Som baligi, řecky Solomós, rusky Losos, japonsky Sake masu-rui. Tato ryba žije až do dospělosti v chladných vodách severních moří, vytírá se však v řekách. Její maso je považováno za nejjemnější ze všech ryb. Čerství lososi jsou na trhu od prosince do srpna. Většina lososů na trhu pochází ze sádek, divoce žijících lososů (jejichž maso je kvalitnější) je velmi málo a jsou drazí. Marinovaný losos Gravadlax (vonící po kopru) je vyhlášenou skandinávskou specialitou. Pozor však na záměnu s německým Seelachs, což není losos, nýbrž treska. Nejbližšími příbuznými lososů jsou pstruzi,
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.