Salmo trutta trutta

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje pstruh mořský (lososový). Anglicky Sea Trout (Salmon Trout), francouzsky Truite de mer (Truite salmonée), německy Lachsforelle, italsky Trota salmo, španělsky Reo (Trucha marina), portugalsky Truta, finsky Kirjolohi (Taimen), rusky Kumža. Tento druh žije v Atlantském oceánu, v Baltském a Severním moři. Potom táhne do řek, kde se vytírá. Jeho maso má narůžovělou lososovou barvu. V poslední době dochází k pokusům krmit pstruhy obecné od narození v sádkách karotenem a dalšími barvivy, aby jejich maso zrůžovělo. Lososový pstruh je totiž na trhu ceněn výše, je dražší. Pravý pstruh mořský je však větší než ten, který je odchován v sádkách (až 140 cm), a má světlejší zabarvení kůže. Dále viz Salmo salar, Salmo trutta.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.