Salvia officinalis
Latinský název pro koření, jež se česky jmenuje šalvěj lékařská. Lidově se šalvěji říká také babské ucho, koníčky nebo smrtky. Tato rostlina patří mezi hluchavkovité, podobně jako bazalka, rozmarýn, oregano apod. Anglicky Sage, italsky Salvia, německy Salbei, italsky Salvia, španělsky Salvia, chorvatsky Šalvej. Chuť plstnatých listů je silně kořenná a výrazně hořká. V malém množství se čerstvé lístky přidávají k pokrmům z masa (hlavně vepřového a telecího), k šunce a ke středomořským pokrmům, především k rybám. Vhodná je také do nádivek a k drůbeži, hlavně ke kachně. Dobře koresponduje s máslem a těstovinami. Z šalvěje se také vaří čaj ke kloktání.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.