Sapota

Jedná se o tropické ovoce. Někdy se také nazývá Manilkara sapota. V různých jazycích se toto ovoce jmenuje Sapodilla, Sapote nase berry, Sapohilier, Sapote, Sapotier, Sapotillier, Chicle, Chiku, Mispero, Zapota, Žen-si-kuo. Sapot je více druhů, například Casimiroja a Mamey.

 

Toto ovoce se tvarem podobá jablkům, chutí a vůní meruňkám. Většinou má nahnědlou barvu vně i uvnitř. Hodí se do kompotů, krémů, marmelád a salátů. Sapota pochází z tropů, oblíbená je hlavně v Jižní Americe.

Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.