Sardina pilchardus, sardina plichardus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje sardinka. Anglicky Sardine (Pilchard), francouzsky Sardine (Célan, Pilchard), německy Sardine (Pilchard), italsky Sardina (Sarda), španělsky Sardina (Sardinilla, Xoubas), portugalsky Sardinha (Carapau), dánsky, norsky a švédsky Sardin, finsky Sardiini, holandsky Sardien (Pelser), řecky Sardélla, turecky Sardalaye (Sardalyo), chorvatsky a rusky Sardina, japonsky Sappa-rui (Iwashi, Maiwashi). Často dochází k záměně se sardelkou neboli ančovičkou (viz Engraulis encrassicolus). Velmi podobnou rybkou je šprot (viz Sprattus sprattus), huňáček (viz Mallotus villosus) a pikarelka (viz Maena smaris). Sardinky jsou nejčastěji konzervovány v oleji nebo vlastní šťávě, případně ve šťávě rajčatové. Oblíbená je také úprava „grundle“, kdy se nekuchané sardinky fritují v oleji, až jsou upražené a křupavé.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.