Satureja hortensis

Latinský název pro saturejku. Lidově satoryje, šubra, čubr nebo číbr. Používá se podobně jako tymián nebo bazalka – je to vlastně druh divoké bazalky. Má prý afrodiziatické účinky. Tato rostlina patří mezi hluchavkovité, podobně jako oregano apod. Anglicky Savoury, francouzsky Sarriette, německy Bohnenkraut (Saturei), italsky Santo reggia, bulharsky Čubrica. Čerstvé lístky používají kuchaři při přípravě jídel fazolových či jiných luštěninových a také k tučnému masu. Zajímavou chuť má saturejkou kořeněné pečené kuře či obyčejné pečené brambory. Také polévky, omáčky, zvěřina a pokrmy z hub mohou být saturejkou ochuceny. Do pokrmů se vkládá hned na počátku vaření. Je vhodná při léčbě trávicích potíží. Chuť je intenzivně aromatická, peprná. V horách rostou keře divoké saturejky horské (Satureja montana). Zpracovává a používá se stejně jako pěstovaná zahradní.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.