Sciaena umbra

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje smuha (tmavá, královská, bradavičnatá). Jiné latinské názvy jsou Argyrosomus regius a Umbrina cirrosa. Anglicky Brown meagre (Black drum, Corb, Sea craw), francouzsky Corb (Ombrine, Maigre), německy Schattenfisch (Seerabe, Adlerfisch, Bart Umber), italsky Corvo (Ombrela, Ombrina, Bocca d’Oro), španělsky Corvallo (Verrugato, Umbre), portugalsky Corvina (Umbre), rusky Gorbyl, chorvatsky Kavala (Orgo, Škrap, Škrapan, Hama, Harba, Korbel, Grb). Tato ryba žijící ve Středozemním moři až po africké břehy dorůstá délky 70 cm a váhy 4 kg. Na trhu je její maso vysoko ceněno. Barevně bývá velice proměnlivá. Většinou však má krásnou hnědou barvu, někdy s „tygřími“ proužky. V kuchyni se dá připravovat nejlépe pečením nebo smažením.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.