Scomber scombrus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje makrela. Anglicky Mackerel, francouzsky Maquereau (Maque), německy Makrele, italsky Sgombro (Scrombo, Macarello), španělsky Caballá (Verat), portugalsky Makrela (Cavala), švédsky Makrill, dánsky Makrel, finsky Makrilli, norsky Makrell, holandsky Makreel, řecky Savrídi, turecky Uskumru, rusky Skumbrija (Stavrida), chorvatsky Skuša (Škombar, Skrdinula, Šira, Bokulja, Lokarda, Vrnut). Američtí rybáři říkají této rybě Pompano. Podobný druh je tuňáková makrela (Auxis thazard) – anglicky Frigate mackerel, francouzsky Auxide, německy Makrelen-Thunfisch, italsky Tombarello, chorvatsky Trupac (Trupina, Tumburel, Robac, Rumbac, Šarban). Existuje také makrela duhová (Elegantis bipinnulatus) – anglicky Rainbow runner, španělsky Macarela Iris, rusky Radužnaja makrel. Podobným druhem jsou také kranasi (viz Seriola Dumerili). Makrely nejsou v gastronomii ceněny příliš vysoko. V současnosti jde zřejmě o konzumně nejrozšířenější rybu, je dosti tučná, a proto se s oblibou používá k rožnění, pečení nebo uzení.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.