Scorpaena scrofa

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje ropušnice (lidově dračí hlava). Anglicky Scorpion fish, francouzsky Rascasse (Scorpé), německy Drachenkopf, italsky Scorfano (Scorfena, Cappone), španělsky Cabracho (Rascacio, Dragón), portugalsky Rascasso, švédsky Blakäft, dánsky Blakaeft, finsky Skorpion ikala, norsky Bläkjeft, holandsky Schorpio envis, řecky Scórpena, turecky Iskorpít, chorvatsky Škrpina (Škarpina, Škrpun, Škarpač, Škarpen, Jauk, Joh). Obvykle se na evropských trzích objevuje ropušnice jasně červená, jejímž základním identifikačním znakem jsou dlouhé trnovité ploutve a hlava připomínající karnevalovou masku. Existuje však i ropušnice hnědá. Přes odpuzující vzhled má tato ryba velmi chutné maso. Nelze si bez ní představit slavnou polévku bujabézu (viz Bouillabaisse). Ropušnice dorůstá délky 50 cm a váhy 2 kg. Nezaměňovat s mořským ďasem (viz Lophius piscatorius).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.