Sebastes marinus, sebastes norvegicus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje okouník (mořský, norský). Velmi podobným druhem je okouník modroústý (Helicolenus dactylopterus). Jde o světlečerveně zbarvené ryby typického tvaru i barvy. Dorůstají délky až 1 m a váhy až 15 kg. Některé druhy žijí i v severnějších vodách. Nezaměňovat s parmicí karmínovou (viz Mullus barbatus), která je sice stejné barvy, ale mnohem menší. Omylem bývá okouník řazen mezi mořské okouny (viz Serranus scriba). Na trhu je jeho maso ceněno dosti vysoko, i když není příliš drahý. Kuchaři okouníka připravují na všechny způsoby, nejčastěji ho však pečou v troubě. Anglicky Redfish (Rosefish, Orange rockfish, ale také Norway haddock, přestože Haddock je treska), německy Rotbarsch (přestože Barsch je okoun), francouzsky Sébaste, italsky Barbone rosso (Scorfano di Norvegia, přestože Scorfano je „dračí hlava“ čili ropušnice), španělsky Gallineta (Rosada), portugalsky Cantarilho, švédsky Rödfisk kungsfisk, dánsky Rodfisk, finsky Puna-simpu, norsky Uer (Rodfisk), holandsky Noorse schelvis (Roodbars), rusky Morskoj okuň (přestože Okuň je v ruštině okoun – a to i mořský). Často se v některých jazycích používá přídomek „norský“ nebo „nordický“.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.