Seitan

Polotovar pro přípravu vegetariánských pokrmů. Jde o pšeničný lepek, cennou rostlinnou bílkovinu. V běžné pšenici je obsaženo zhruba 10% seitanu. Zatímco v běžných potravinách je spojení lepku se škrobem pro lidský trávící systém zatěžující, samostatný seitan je lehce stravitelný a velice výživný. Nedoporučuje se osobám, které jsou na lepek alergické. Upravuje se podobně jako jiné rostlinné bílkoviny typu tofu nebo sójového masa – doporučuje se seitan uvařit v silném vývaru se zeleninou (nebo sójovou omáčkou a kořením) nebo marinovat. Potom lze seitanovou kaši použít do gulášů nebo omáček, špízů. Seitanové placky je možno péct nebo smažit. V bio obchodech lze koupit seitan ve formě hotových karbanátků či řízků.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.