Sepia officinalis, seppia filliouxi

Latinský název pro mořského hlavonožce, který se česky jmenuje sépie. Anglicky Cuttlefish (Squid), francouzsky Séiche, německy Tintenfisch (Sepia), italsky Seppia, španělsky Sepia (Jibia), portugalsky Choco, švédsky Sepiabläckfisk, Sepiablaeksprutte, finsky Yleinen mustekala, norsky Blekksprut, holandsky Inktvis (Zeekat), řecky Soupi (Polyp), turecky Sepya (Sübye), chorvatsky Sipa (Sip), rusky Kora katica, japonsky Ma-ika (Ko-ika, Mongoika), čínsky You yu. Sépie žijí ve Středozemním a Jaderském moři a ve východoasijských pobřežních vodách mírného pásma. Vylučují černohnědou tekutinu podobnou inkoustu. Jsou podobné jinému, obvykle menšímu hlavonožci, jemuž se česky říká oliheň (viz Loligo vulgaris). Malé sépie není třeba před tepelnou úpravou naklepávat, dobře se smaží v oleji nebo se dusí plněné nádivkou. Větší sépie je nutné blanšírovat a zbavit kůže, u některých velkých kusů je možné konzumovat jen chapadla. Oblíbená úprava je „al nero“ buď s rýží, nebo s těstovinami (viz Al nero).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.