Seriola dumerili

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje kranas Dumerilův. Podobné druhy jsou kranas žlutoploutvý (Seriola lalandi), kranas obecný (Trachurus trachurus), kranas koňský (Caranx hippos) nebo tuňáček almaco (Seriola rivoliana). Anglicky Amberjack (Scad, Yellow tail, Crevalle Jack, Horse mackerel, Almaco Jack), francouzsky Serile (Saurel, Chinchard, Caranque, Crevalle, Thon Almaco), německy Grünzling (Seriola, Stöcker, Bernsteinmakrele, Bastardmakrele, Crevalle, Almacomakrele), italsky Seriola (Ricciola, Suro, Sugarello), španělsky Serviola (Jiguagua, Jurel, Chicharro, Albacara Almaco), portugalsky Carapau (Chicharro), švédsky a norsky Taggmakrell, dánsky Heste makrel, finsky Piikkimakrilli, holandsky Hors (Marsbanker), rusky Koronada (Seriola, Malyj Albakar, Karanks), chorvatsky Gof (Orhan, Orva, Šarban, Felun, Bilizmuša, Plancavac, Šnjur, Šur, Šarun, Širun, Šuvar, Mužikant). Tato ryba bývá řazena mezi makrely a v několika jazycích má i podobný název. Na trhu je její maso poměrně vysoce ceněno a často se konzervuje. Oblíbená španělská úprava je marinováním (viz Escabeche).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.