Sinapis alba

Latinský název pro listovou zeleninu, která se česky jmenuje hořčice bílá. Další název je Leucosinapis alba. Listy se přidávají do salátů a jídel. Semínka se suší a melou na hořčičný prášek. Z toho se pak vyrábí hořčice jako pochutina. Většinou se do prášku přidávají ještě rozemletá semínka dvou dalších druhů hořčice: Brassica nigra a Brassica juncea. Hořčičná kaše vzniká smícháním prášku, olejů, různých octů nebo vín, citronové šťávy, česneku, bylinek a koření (estragonu, mleté papriky, máty, nového koření, chilli papriček). Nejznámější druhy jsou dijonská (převážně bílá, hodně pálivá) a kremžská (ve směsi je hodně tmavé nigry). Další druhy jsou bordeauxská (se sladkokyselou chutí), floridská (s přísadou šampaňského vína) a „moutrade de meaux“ (hořčice z celých semen, ostře pálivá). Anglicky Mustard, francouzsky Senévé (Moutarde), německy Senf, italsky Senapa (Mostarda), španělsky Mostaza (Senape). Hořčice se používá pro ochucení pokrmů a omáček, nejčastěji však jako příloha k pečeným či vařeným masům a uzeninám.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.