Solanum melongena

Latinský název pro rostlinu, která se česky jmenuje lilek (lidově baklažán). Patří mezi lilkovité, podobně jako brambor. Lilek je zelenina vejcovitého tvaru barvy fialové až černé. Anglicky Eggplant (Aubergine), francouzsky a německy Aubergine, italsky Melanzana, španělsky Berenjena, turecky Patlican. Baklažán je oblíbený hlavně v jižní Evropě a Asii. Nejčastěji se objevuje v černé barvě s nádechem do fialova, rané neapolské lilky jsou světlejší. Čím je plod na ohmat pevnější, tím pro kuchaře vhodnější. K typickým receptům patří Ratatouille, Musaka a Imam bajildi. Provensálský gratin se připravuje takto: oloupané baklažány se nakrájejí na centimetr silná kolečka, posolí se a nechají vypotit. Omyté a osušené se pak smaží v oleji. Gratin se dělá tak, že na dno zapékací mísy se položí nejprve kašovina z rajčat dušených na olivovém oleji, česneku, bazalce, petrželce a tymiánu. Na rajčatovou kaši se položí vrstva baklažánových řezů, posype se hustě strouhaným sýrem (nejlépe gruy?re) – a vrstvy se střídají, dokud není zapékací mísa plná. Peče se v troubě asi 20 minut.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.