Šolet

Židovské jídlo vařené před sabatem (šábesem) tak, aby vydrželo teplé (v hrnci zabaleném do peřin nebo v roztopené peci) celý sabat. Během sabatu (od pátečního soumraku do soumraku sobotního) se totiž podle židovského náboženství nesmí vykonávat žádná práce, ani rozdělávat oheň, ani vařit. Šolet (zvaný také Šoulet) se podává k sobotnímu obědu. Může to být jakékoliv jídlo s výjimkou vepřového a ptáků, kteří loví zvěř nebo ptactvo. Tabu je také krev. Šolet bývá nejčastěji připravován z fazolí nebo hrachu a hovězího nebo husího masa. Součástí šoletu bývají brambory, rýže nebo kroupy.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.