Sorbet, sorbetto

Francouzský a italský výraz pro zpěněnou ovocnou zmrzlinu (nebo jinými slovy pro chlazenou řídkou pěnu z ovoce, citronové šťávy a cukru). Tento studený ovocný krém je často našlehaný nebo míchaný se šampaňským, případně s jiným vínem. Používá se také jako ozdoba, většinou však jako samostatný dezert. Anglicky Sherbet, německy Scherbet (Sorbet), italsky Sorbetto. V češtině se objevují oba výrazy: sorbet i šerbet. Tyto výrazy se však někdy používají i pro zmrzlinu samotnou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.