Spare ribs

Americký výraz pro pečená (grilovaná) vepřová žebírka. Grilování má v USA dlouhou tradici (viz Barbecue) a recept na grilovaná vepřová žebírka patří mezi ty výjimky, kdy americké kulinářství proniklo i do Evropy. Legenda praví, že je to jídlo Indiánů, kteří prý takto pekli žebírka na otevřeném ohni. Žebírka se mohou péct také v troubě nebo na elektrickém grilu. Omáčka, kterou se žebírka potírají, má mnoho variant. Nejoblíbenější je recept pocházející z Alabamy a Severní Karolíny: celá žebírka se nejprve upraví do typického tvaru (podobného Panově flétně), potom se naloží do marinády z cibule, česneku, oleje, hořčice, rajčatového protlaku, vinného octa, worchesterské omáčky, tabasca, bazalky a tymiánu. Pak se žebírka ovaří v osolené vodě. Nakonec se pomažou sosem, jehož hlavní součástí bývá obvykle med, rajčatový protlak, tabasco, worchesterská omáčka, hořčice, cibule a česnek.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.