Sparus auratus, sparus pagrus
Latinský název pro mořské ryby, které se česky jmenují pražman zlatý a pražman obecný. Jiné názvy jsou Pagrus aurata a Pagrus pagrus. Patří k mořským rybám kulinářsky nejvýše ceněným. České názvosloví někdy užívá označení pražma, to však je nepřesné (viz Brama brama). Pražman má ve světových jazycích tyto ustálené názvy (na prvním místě vždy pražman zlatý): anglicky Gilthead bream (Porgy), francouzsky Daurade (Bréme, Pagre), německy Goldbrasse (Sackbrasse), italsky Orata (Pagro), španělsky Dorada (Pargo), portugalsky Daurada (Dourada, Pargo), řecky Tsipúra (Sinagrída), turecky Cipura (Lovrata), rusky Pagr, chorvatsky Orada (Pagar, Pagra, Pagrun, Parag). Ze zajímavých názvů vymykajících se z této řady je třeba jmenovat alespoň španělský Besugo, řecký Lithríni, turecký Mercan, finský Lahna (Kultaotsa-ahven), švédský Guldsparid (Guldbraxen), holandský Goudbrasem a chorvatské Komarča, Zlatulja a Fag. Pražman zlatý patří na trhu k nejdražším rybám. V dobrých restaurantech připravují tuto rybu čerstvou a obvykle pouze grilovanou na jemném koření. Pražmani a pražmy jsou (i pokud jde o názvy) spojovány (a často i zaměňovány) se zubatcem (viz Dentex dentex), mořanem (viz Diplodus vulgaris), zlakem (viz Coryphena hippurus) nebo ružichou (viz Pagellus erythrinus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.