Special

Francouzské obecné označení pro „speciální“ omáčky, jejichž základem je většinou Mayonnaise (známá majonéza – olej, žloutek) nebo Vinaigrette (olej, ocet, víno, pepř a bylinky). Z majonézového základu vycházejí Tartar (tatarská – Mayonnaise s rozetřeným vařeným žloutkem a strouhanou cibulí a pažitkou), Gribiche (neboli chlapská: Tartar a hořčice), Chantilly (Mayonnaise, smetana a rajčatový protlak), Andalouse (Mayonnaise s rozemletými paprikovými lusky a rajčatovým protlakem), Rémoulade (Mayonnaise s hořčicí a šalotkou), Vincent (Mayonnaise, bylinky, hořčice). Z vinaigrettového základu vycházejí Ravigote (Vinaigrette s rozetřeným uvařeným žloutkem, kapary nebo nakládanými okurkami, hořčicí a bylinkami), Moutarde (Vinaigrette, žloutky, hořčice, škrobová moučka, máslo), Thym (Vinaigrette, žloutky, škrobová moučka, máslo, tymián).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.