Sphyraena barracuda
Latinský název pro mořskou rybu, které se česky říká soltýn, lidově barakuda. Jiný latinský název je Thyrsites. Jde o dravou štíhlou rybu podobnou štice, která má na kůži 24 příčných pruhů. Její velké a ostré zuby jsou nebezpečné i pro člověka. V kuchyni je využívaná jen málo. Anglicky Barracuda, francouzsky Bécune (Barracuda, Thyrsite), německy Barracuda (Pfeilhecht, Snoek), italsky Barracuda (Luccio marino), španělsky Picuda (Sierra, Barracuda, Espeton), portugalsky Barracuda (Bicuda, Senuca), dánsky a norsky Barrakuda, finsky Barrakuda (Käärmemakrilli), holandsky Barracuda, švédsky Barracuda (Pilgädda), rusky Barakuda.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.