Spinacea oleracea

Latinský název pro špenát. Tato listová zelenina patří mezi merlíkovité, podobně jako mangold, řepa apod. Anglicky Spinach, francouzsky Épinard, německy Spinat, italsky Spinacio, španělsky Espinaca. Listy špenátu lze vařit nebo dusit. Doporučuje se ponechat je celé a nemlít je na kaši, jak se stalo zvykem u nás. Mletím ztrácí špenát mnoho cenných látek. Je totiž mimořádně bohatý na vitaminy A a C. Dále obsahuje hlavně železo, hořčík a vápník. Úplně stačí listy špenátu pouze blanšírovat ve vařící vodě a pak je ponořit do ledové vody, aby si zachovaly svěží barvu. Jsou pak vynikající přílohou k masu nebo vaječným pokrmům.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.