Squilla mantis

Latinský název pro mořského korýše, který nemá české jméno. Ve světové gastronomii se vžil italský název panokia. Jde o korýše podobného rakovi, jenže bez velkých klepet. Zato má klepítka na obou koncích těla. A mate tím, že na zadní části má dvě výrazné tečky, které připomínají oči. Maso z trupu má vynikající chuť. Tito korýši jsou málo na trhu a mají poměrně vysokou cenu. Anglicky Mantis shrimp, francouzsky Squille ocellée (Prie Dieu), německy Heuschreckenkrebs (Fangschreckenkrebs), italsky Pannocchia (Canace, Canoce), španělsky Galera (Castaňeta), holandsky Sprinkhaankreeft, japonsky Shako, čínsky Taan ha, filipínsky Tatampal (Palpatok). Upravuje se podobně jako krevety a mořští raci. Varieta má název Mantis religiosa.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.