Sushi, suŠi

Japonské tradiční jídlo. Vzniklo vlastně v dobách, kdy se vykuchané ryby uchovávaly (konzervovaly) v suché nevařené rýži. Rýže pak fermentovala, nasákla jejich vůní a byla s takto připravenými rybami – už nijak dál neupravovanými – podávána. Dnes je rýže suši připravována jinými postupy, avšak zachovává si svou nasládlou a nakyslou chuť. Suši se obvykle podává se syrovou rybou. V Americe se stalo toto jídlo velmi populární, avšak pod názvem Suši míní Američané chybně onu syrovou rybu, nikoliv rýži. Tento omyl se později přenesl i do Evropy. Tedy: Suši je rýže, kdežto syrová ryba se jmenuje Sašimi (Susumi, Sashimi).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.