Sweetbread
Anglický výraz pro brzlík. Tato součást telecích a jehněčích vnitřností je velmi žádanou surovinou pro kuchaře všude na světě. Mají ho jen mladá zvířata, v dospělosti zaniká. Je umístěn v blízkosti slinivky, má protáhlý tvar a světle růžovou barvu. Německy Bries (Milke, Kalbsmilch, Midder, Brieschen, Bröschen, Schweser), francouzsky Ris, italsky Animelle, španělsky Lechecillas (Mollejas). Brzlík nemá dlouhou trvanlivost, musí se brzy spotřebovat. Před upotřebením se musí asi hodinu máčet, potom se může krátce blanšírovat v okyselené vodě. Syrový vydrží v chladničce jeden den, blanšírovaný dva dny, zmražený jeden měsíc (ztrácí však chuť). Připravuje se zprudka opečený na pánvi, smažený v trojobalu, dušený nebo vařený. Dělá se z něho vynikající polévka. Francouzští kuchaři s oblibou připravují brzlík společně s čerstvými smrži.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.