SzÉkelygulyÁs
Maďarská specialita, v Čechách mylně nazývaná „segedínský guláš“. Správně česky se jmenuje „sekulský guláš“. Avšak i toto označení není bez chyby, protože název tohoto jídla nevznikl podle nějakého města či oblasti zvané Székely, nýbrž podle budapešťského soudce z konce 19. století, který se jmenoval Székely. Mělo by se tedy jmenovat Szekélyův guláš. Základem je zelí a maso. V Szegedu prý zelí k masu nikdy nepřidávali. Zato v Transylvánii ano, proto název „transylvánský guláš“ by také nebyl chybný. Velmi podobné je „sekulské zelí“, „sekulské žebírko“ nebo „kološvárské zelí“. Chuť tohoto pokrmu se velmi zvýrazní, jestliže se nechá den odležet v chladnu. Příprava: na sádle se zpění cibule, přidá se drcený kmín, mletá paprika, jemně nakrájený kopr a vykostěné maso (nejlépe z vepřového ramínka) nakrájené na kousky. To vše se osmahne, pak osolí a za stálého podlévání dusí. Když je maso poloměkké, přidá se kyselé zelí a společně se vše dodusí. Nakonec se hotový pokrm zalije zakysanou smetanou a nechá dojít.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.