T-bone steak

Anglický výraz pro označení jedné části hovězího masa, z níž se připravují oblíbené minutky – steaky. Tato část je typická tím, že plátek masa je ve svém středu rozdělený na dvě poloviny kostí ve tvaru písmene T. Jde o to, že při americkém způsobu porcování není vyjmuta svíčková, takže uříznutý (useknutý) plátek má jednu část roštěnkovou a jednu ze svíčkové (Chateaubriand nebo Tournedos). Obě části spojuje kost. Upravuje se jako minutka, jako klasický steak – je ovšem obtížnější opéct toto maso kvalitně. Proto poručí-li si host v restauraci (zvláště v české) T-bone steak, musí počítat s rizikem. Je vždy lepší, bylo-li maso před pečením nějakou dobu naloženo v marinádě. Podobně vypadá i steak z přilehlé části masa blíže ke kýtě – Porterhouse steak.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.