T?te de moine
Francouzský a švýcarský poloměkký sýr (v překladu „hlava mnicha“), který se dříve vyráběl ve tvaru komolého kužele. Nyní je to vysoký bochník o průměru 8 až 20 cm a výšce asi 20 cm. Váží přibližně 2–3 kg. Název mohl vycházet z podobnosti s hlavou, avšak pravděpodobnější je, že v klášteře, kde se sýr vyráběl, byl prostě jeden sýr na hlavu a měsíc. Druhé jméno tohoto sýra je Bellalave nebo Bellelay. Dále viz Schweizer Käse.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.