Tail
Anglický výraz pro oháňku, jež je kulinářsky řazena mezi vnitřnosti. Zvláště vepřové, telecí, hovězí (volské) či jehněčí oháňky (ocásky) jsou labužníky považovány za pochoutku. Německy Schwanz, francouzsky Oueue, italsky Coda, španělsky Codillo. Z hovězích a telecích oháněk se dělá slavná polévka (Ochsenschwanzsuppe, Oxtail soup), vepřové se udí, vepřové a telecí se pečou, jehněčí se dusí se zeleninou. Ve Španělsku (okolí Aragonu) se dělají dušené jehněčí nebo telecí ocásky (Espárragos montaňeses), nazývané „horský chřest“. Také v Jižní Americe se oháňky pečou nebo dusí.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.