Tandoori, tandori, tandÚri

Indické výrazy pro zvláštní druh pečení v peci, jíž se česky říká tandúr. Je to asi metr vysoký hliněný válec z nepálené hlíny, postavený na základně. Používáním se pícka sama vypálí. Bývá také zakopána v zemi nebo zabudována v kamnech. Je přikryta širokou mísou. Na dně tandúru doutná dříví nebo dřevěné uhlí. Na grilovacích jehlách se v něm pečou kuřata, Kabáb (Kebab) nebo jiné maso. Na vnitřních stěnách tandúru se pečou placky. Těsto se prostě připlácne na rozpálenou stěnu – a když je placka hotová, odloupne se. Na míse, která slouží také jako poklička, lze připravovat omáčky. Dávají se tam také upečené placky, aby nevystydly. Kromě pečení v těchto hliněných píckách může jít pod stejným názvem také o pečení na rožni či jehle. Opakem Tandúri je Bhúni (jednoduché pečení na plotně či v troubě) a Talava (smažení zprudka v rozpáleném tuku, tedy fritování).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.