Tarte tatin

Francouzská tradiční specialita, koláč sester Tatinových. Jde o jablkový koláč, při jehož přípravě se používá zajímavý trik: na másle a cukru se nejprve ve speciální nádobě opeče vrstva tenkých jablečných plátků, teprve na ně se položí plát těsta. Potom se nádoba vloží do rozpálené trouby. Jablka se zkaramelizují a pod těstem změknou, těsto se propeče a nasákne vůní a chutí jablek. Potom se koláč vyklopí, takže jablečná vrstva je nahoře a těsto dole. Krájí se na čtvrtky a podává na talířcích. Tento koláč prý poprvé pekly sestry Tatinové v městečku Lamotte-Beuvron poblíž Orléansu, kde ho v roce 1907 ochutnal slavný malíř Claude Monet a přinesl jeho recept do pařížské restaurace Chez Ribe.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.