Tempeh

"Potravinový produkt pocházející z Jávy. Vypadá jako sýr porostlý plísní. Má oříškovou, trošku uzenou chuť. Vzniká během fermentačního procesu při zpracování sojových bobů. Zraje ve slaměných boudách. Má velmi vysoký obsah proteinů, proto je oblíbený zvláště v oblastech, kde je o jídlo nouze. Podobá se tofu (viz Tofu), ale má hodně odlišnou strukturu i složení. Obsahuje hodně vláknin a vitamínů, má intenzivnější aroma než tofu. Kvůli vysoké výživné hodnotě je tempeh používán ve vegetariánské kuchyni, považuje se za stejně vydatnou náhražku masa. Proto se mu říká ""javánské maso"". Placky tempehu se nejčastěji marinují nebo smaží."
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.