Thunnus thynnus

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje tuňák. Tato ryba patří do čeledě makrelovitých (Scombridae) a má mnoho druhů jen mírně se lišících. Například tuňák obecný dosahuje délky až 5 m a váhy kolem 900 kg. Anglicky se jmenuje Tunny (Tuna), francouzsky Thon, německy Thunfisch (Thun), italsky Tonno, španělsky Atún (Melva, Cimarrón), portugalsky Atum, švédsky Tuna (Tonfisk), dánsky Tunfisk (Tun), finsky Tonnikala, norsky Tunfisk (Storje, Makrellstorje), holandsky Tonijn, řecky Tónnos (Tónos), turecky Orkínos (Orkinoz), rusky Tuněc, chorvatsky Tuna (Tunj, Tun, Tunja, Trup), japonsky Kuromaguro. Asi poloviční je tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) – anglicky Yellowfin tuna, francouzsky Albacore, německy Gelbflossenthun, španělsky Rabil, rusky Želtoperyj tuněc (Albakora), nebo tuňák velkooký (Thunnus obesus) – anglicky Bigeye, francouzsky Thon ventru, německy Grossaugenthun, španělsky Patudo a rusky Bolšeglaznyj tuněc. Dosahuje váhy 200 kg. Mezi nejmenší tuňáky patří tuňák černý (Thunnus atlanticus) a tuňák bílý (Thunnus alalunga). Poněkud odlišný je tuňák zvaný palamida nebo pelamida (viz Sarda sarda). Všechny tuňákovité ryby mají chutné (poměrně tučné) maso a dají se upravovat na mnoho způsobů. Často je tuňák na trhu uzený, ale je možné jej konzervovat i mnoha jinými způsoby, například solit nebo nakládat do oleje. Vařené, dušené nebo pečené maso tuňáka má výrazné aroma. Doporučuje se pro tento účel tuňáka vykostit a maso nakrájet na plátky podobné steakům.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.