Thymallus thymallus

Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje lipan podhorní. Anglicky Grayling, francouzsky Ombre, německy Äsche (Gräsling, Äschling, Mailing, Springer, Strommaräne), italsky Temolo, španělsky Tímalo, švédsky a norsky Harr, dánsky Stalling, finsky Harjus, holandsky Vlagzalm, rusky Charjus. Lipana lze snadno rozeznat podle typické vysoké hřbetní ploutve (praporce). Má chutné bílé maso, které je na trhu dosti vysoce ceněno. Tvrdí se o něm, že má „okurkové“ aroma.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.